A tojás beltartalmi értékei(60 g-os tojás összetétele)
Egy tojás tápanyagértékei az ajánlott napi bevitel százalékában
A tojás zsírjai
A telítetlen zsírsavak mennyisége 65 %, a telítetteké 35 %. Koleszterin tartalma: az összes zsír 4 %-a. Szinte az összes vitamint tartalmazza.
A tojásban található fontosabb makro és mikro elemek: kalcium, foszfor, kálium, nátrium, kén, magnézium, vas, cink, szelén
Bűnbak-e a koleszterin?
A koleszterin minden állati és emberi szervezet számára nélkülözhetetlen zsír, szteránvázas vegyület, a szervezet maga is előállítja.
Következtetések
Ha a máj kevesebb epesavat termel (emésztési gondok!) felesleges
koleszterin marad a szervezetben. Az epe jó kiürüléséhez elegendő zsír kell!
Nem mindegy, hogy milyen zsír.
Ha az étrendben 1/3-ad a telített és 2/3-ad a telítetlen zsírsav arány és
az össz-zsír bevitel nem haladja meg a 30 energia %-ot, akkor az ételben lévő
koleszterin lényegesen nem befolyásolja a vér koleszterin szintjét!
A koleszterin lebontását eliminációnak nevezzük. Ha az eliminációban zavar van, emelkedik a koleszterin szint.
![]() |
![]() |