A tojás beltartalmi értékei (60 g-os tojás összetétele)

Egy tojás tápanyagértékei az ajánlott napi bevitel százalékában

A tojás zsírjai

A telítetlen zsírsavak mennyisége 65 %, a telítetteké 35 %. Koleszterin tartalma: az összes zsír 4 %-a. Szinte az összes vitamint tartalmazza. 

A tojásban található fontosabb makro és mikro elemek: kalcium, foszfor, kálium, nátrium, kén, magnézium, vas, cink, szelén

Bűnbak-e a koleszterin?

A koleszterin minden állati és emberi szervezet számára nélkülözhetetlen zsír, szteránvázas vegyület, a szervezet maga is előállítja.

Következtetések

Ha a máj kevesebb epesavat termel (emésztési gondok!) felesleges koleszterin marad a szervezetben. Az epe jó kiürüléséhez elegendő zsír kell! Nem mindegy, hogy milyen zsír.
 
Ha az étrendben 1/3-ad a telített és 2/3-ad a telítetlen zsírsav arány és az össz-zsír bevitel nem haladja meg a 30 energia %-ot, akkor az ételben lévő koleszterin lényegesen nem befolyásolja a vér koleszterin szintjét!

A koleszterin lebontását eliminációnak nevezzük. Ha az eliminációban zavar van, emelkedik a koleszterin szint.